Sunday, August 04, 2013

Forever Alone

~Assalamualaikum warrahmatullah hiwabarokatuh~

Diambil dari Inche Google

Me : Aku nak kau janji dengan aku satu benda.
Anon : Pebendanye?
Me : Kau jangan tinggalkan aku. (muka takde perasaan)
Anon : Huh?
Me : Kita kawan sampai bila2 tau. Kau dah ada pakwe/awek pun, kau jangan lupa kat aku. Tau? Tau?
Anon : Ye.. Ye.. Insya-Allah..

Aku pun dah tak ingat bila perbualan ni terjadi. Mungkin masa aku tengah bodoh lagi. Tak faham tentang dunia ni. Sentiasa ingin perhatian. Tak mahu berseorangan. Aku tak tau post kali ni bermanfaat atau tak. Mungkin lebih kepada luahan hati. Entah.

Mungkin aku dah biasa ditinggalkan. Seorang demi seorang sehingga aku boleh diletakkan kategori 'forever alone'. "Kesian Tiqah, selalu rehat sorang2." Tahu pun kasihan. Tapi kenapa kau masih mengabaikan diri ini? Dorang tu bukannya sahabat tapi cuma kenalan. Kenalan yang kebanyakannya aku tak ingat pun namanya.

"I don't have a BFF (best friend forever). When I was still young, I was backstabbed by my own best friend. A stranger will always be a stranger."

My aunt once said that. Mungkin disebabkan tu, aku lebih suka berkawan sahaja tanpa ada title 'best friend'. Because whenever I made one, they left without a word.

But I got to admit, as time passed by, I made some best friends though not so many of them. Yeah. Only a few. That I've known for so many years. And I guess because I was too afraid that I lose them, that conversation came in.

Tapi sampai bila? Sampai bila ukhuwah ni akan terus bertahan? Aku dengan kawan aku cemburu dengan persahabatan budak Tomato. Saling mengingati antara satu sama lain. Sama2 nak masuk syurga. Tak best lar masuk syurga sorang2. Selfish namanya tu.

It's a rough day yesterday. I didn't cry. It didn't hurt. My mom seems to be disappointed. (No. She's really disappointed) Guess because I'm used to it and it didn't hurt as much as I felt before. Weird? Or maybe this feeling is not strong enough. Wallahu'alam.

But I shared it to my two beautiful best friends. They apologized if their words will offend me but I said, no because it's true. It's funny though because when I was young, I offended easily. Maybe because these words are from my best friends and of course, also from my mother.

I woke up until 2am. I'm not so sure when I actually slept. I'm having a fever, I should be sleeping early but my mind couldn't stop thinking. What if I died tomorrow? Adakah kawan2 baik aku akan turun ziarah aku? Adakah dorang akan menangis? Adakah dorang akan sembahyangkan jenazah untukku?

Selalu aku ada masalah, aku akan jumpa dorang. Disebabkan sekarang aku cuti, aku mesej je. Tu pun kalau dorang ada kredit. Tapi camne aku nak mesej dengan kawan aku sorang yang kat Brunei? So, aku online guna twitter dan facebook.

Tapi kalau dorang semua dah takde? Dah ler kawan2 baik aku sikit je. What if they leave me? Macam mana kalau cerita kitaorang diakhiri macam cerita Budak Tomato? What if... And I read something on twitter.

"Di saat kita ditinggalkan oleh mereka yang disayangi...Dia masih tetap setia menemani kita dan berada di samping kita dalam apa jua keadaan."

"Tidak semua apa yang kita rasakan harus diceritakan, kerana kadang2 dengan meluahkan segalanya kepadaNya lebih menenangkan."

Allah's here. And He's watching. Sekalipun kita lalai menjaga hubungan dengan Allah, Allah tak pernah lalai menjaga hubungan denganku. Persahabatan juga perlulah mendekatkan lagi diri kita kepadaNya. Bukan hubungan pasangan 'kahwin' je.

Kami takdelah setiap hari berchatting. Tapi rindu pasti mengelilingi diri ini. Sepatutnya, bila dah lama tak contact, mungkin akan terputus tali ikatan ukhuwah itu. Tapi yang aku pelik, bila kita bertemu, kita berbual tanpa ada rasa 'awkward'. When you have these feelings, that's what I call 'persahabatan'.

Moga persahabatan kita kekal hingga ke syurga. :)

Syukran kepada sudi membaca. Astaudi'ukumullah. Wassalam~

Anon : Jeles tak tengok budak tomato punya keakraban dengan geng usrah dia?
Me : Tu lar. Hebatnya ada kawan macam tu. Sama2 nasihat. Sama2 susah senang.
Anon : Jom jadi cam dorang? Kita pun boleh. Hehe2..
Me : Jom3! Insya-Allah. Kalau nak, mesti boleh kan?
Anon : Jom! Dulu kan, masa sem lepas, kitaorang selalu bagi tazkirah dalam kelas. Memang best! Jom lar bertazkirah di whatsapp. :)

2 comments:

Nur said...

:') Terasa terpanggil nak komen dengan post ni.

Dulu, rasa sweet (?) bila kata "Kita janji kawan sampai bila-bila ya", tapi bila terkenangkan benda tu kita tak jaga, rasa nak ketawa dengan diri sendiri sekarang. Heh. Manusia~ Kadang-kadang, suka berkata-kata dari berbuat. [more to self reminder sebenarnya]

Atiqah Farhana Safian said...

Sama ler kat sini. :)