Friday, May 16, 2014

Jawapan2 untuk adik2 yang nak masuk UIA

~Assalamualaikum wbt~

Dari Mr Google

~Buka balik blog, ada lak soalan2 yang korang tanya tapi tak sempat nak jawab. Maaf. Sibuk dengan final presentation, jadi memang tak sempat nak tengok blog pun. Ok. Ni tiga soalan yang ditanya kat dalam post sebelum2 ni.

Assalamualaikum, kak.
Dekat uia memang kena pakai tudung labuh eh? paling kurang tudung bidang berapa eh? kalau pergi class pakai shawl boleh ke tak?
terima kasih.


Waalaikumussalam. Again, just sebab nama UIA, tak semestinya kena pakai tudung labuh, berjubah serba hitam dan berniqab. No..no..no.. InsyaAllah, boleh pakai apa2 je asalkan menutup aurat. ^^ Bukan arahan dari UIA ek, tapi arahan dari Allah swt. Ingat tu, adik2. Tapi kalau kat CFSIIUM, pergi kelas, korang kena pakai baju kurung/jubah tau. Jeans are not allowed especially for boys. Boys, kalau nak pergi kelas, kena berkolar ek. Tak boleh pakai selipar. Kena pakai formal. Kasut hitam atau warna yang nak dekat2 dengan hitam. Hari rabu, sister kena pakai tudung putih. Tapi kalau takat nak pergi kafe atau mahallah lain, boleh je pakai kasual. Yang penting, tutup aurat. Shawl of course boleh, asal cukup tutup bahagian dada and tak jarang. Brothers, kalau nak bersukan, sila pakai seluar yang tutup lutut ek.

salam akak, saya dapat AED dan akan masuk bulan 6 nanti insyaAllah. saya nak tanya saya berlatar belakang kan sekolah agama dan takde belajar pasal asas lukisan. imaginasi saya pun taraf biasa2 saja adakah itu akan jadi satu masalah ? trutama bab melukis. huhu

Wassalam. Moh kita sep! Akak dari sekolah luar bandar. Tak pernah seumur hidup masuk sekolah agama kecuali sekolah petang. Imaginasi pun kureng sebab akak lagi banyak tiru and improve dari ada idea sendiri. So relax. Kawan akak ada sorang nak masuk medic lagi tapi tersesat ke AED. Alhamdulillah, ok je. Lagi terer dari akak kot. Mungkin awal2 kita rasa kita tak hebat pun tapi rupa2nya, kat situ yang kita bagus. Tak terer, masa ni lar lecturer2 akan bantu tuk men'terer'kan kita. It's all about hardwork and practice. One more thing, AED ni bukan pasal lukis je tau. It's all about creating new ideas and solving problems. Contoh lar kan, tuk budak arkitek, macam mana nak buat rumah tu sejuk tapi tak guna kipas dengan aircond? Haa.. Tu keje kita.

salam kak, 
alhmdulillah result upu baru keluar dan saya ditawarkan nursing di uia.
tp course tu sbnrnya pilihan saya yg terakhir.. so saya agak sedih sbb saya berminat islamic study
pd masa yg sama gembira jugak sbb dpt uia hehe :D
berkenaan boleh tukar course tu mcmana ya kak? mohon pencerahan hehe

Wassalam. Alhamdulillah, tahniah. Kalau zaman akak dulu, boleh tukar masa sem 1. Tapi bila batch 94 masuk, dah tak boleh. Boleh tukar masa sem ke-2. Adik akan ambil dalam masa satu sem dulu. Masa tu, adik reconsider lar antara course ni sesuai dengan adik ke tak. Kalau tak sesuai, gi office and ada procedure untuk tukar. Akak tak sure sangat pasal tukar course ni. Sebab kebanyakan batch akak memang tukar awal sem lagi. Tak silap ada test. Wallahu'alam. Boleh tanya kat senior2 masa Taaruf Week nanti. Maaf kalau tak membantu sangat.

InsyaAllah, soalan brothers sisters saya cuba jawab secepat mungkin. Tapi susah lak kalau letak as anonymous kan? So, boleh pm kat facebook tapi fb saya private. Email kat paan_wateva@yahoo.com or boleh tanya kat twitter, AtiqahSafian. Please and thank you. Wassalam.

2 comments:

Sh. Farahnadia said...

Assalamualaikum kak, saya nak apply AED uia, sbb minat melukis and dari dulu mmng minat uia. Saya dpt 5A, geo, ag, sj, sn, mt. 3B+, bm, seni, ea. And 1D english.. Layak tak saya ke sana?

Sh. Farahnadia said...

Assalamualaikum kak, saya nak apply AED uia, sbb minat melukis and dari dulu mmng minat uia. Saya dpt 5A, geo, ag, sj, sn, mt. 3B+, bm, seni, ea. And 1D english.. Layak tak saya ke sana?