Sunday, September 09, 2012

Your Dream Will Never Die!

~Assalamualaikum wbt~



~I'm currently following 'One Piece' dan sekarang, aku dan tengok sampai episode 190. And there's like 400+ episodes. A long way to go. Selain One Piece, aku follow gak cerita Naruto. Dua-dua cerita ni menunjukkan semangat dorang untuk berjaya. Naruto yang cuba berjaya tuk menjadi Hokage (ketua kampung yang merupakan ninja terhebat) dan Luffy yang nak jadi Pirate King. 

Kitaorang architecture students disuruh untuk isi streamline form. Kitaorang ada lima jenis department, architecture, urban planning, landscape architecture, quantity surveyor dan applied art design. Aku tanpa fikir panjang, pilih architecture sebagai first choice diikuti applied art design, landscape architecture, quantity surveyor dan urban planning.

Satu hari, aku jumpa dengan studiomate aku yang hampir kesemuanya dapat A solid tuk projek dia. Dia kata, dia tak yakin nak amik architecture so dia pilih urban planning sebagai first choice. Dalam hati, aku cam, "Wei.... Kau banyak A solid kot...."

Semalam lak, aku gi majlis aqiqah anak saudara aku. Then, terjumpa lak Makcik (my mom's cousin) aku yang kerja sebagai arkitek. Mak aku pun suh ler makcik aku cite pengalaman bekerja. Dia kata, memang tak cukup tido. Sepanjang degree, jangan harap lar nak tido lena. Dah habeh degree pun, nak kerja still tak dapat tido especially bila dah nak dekat dateline. Lagi lak, bila bos kita hempuk meja, marah2kan kita. Kadang2, duduk kat pejabat sampai tengah2 malam, tak balik.



Masa lepas kawan aku cakap dia tak yakin, aku terasa hilang keyakinan sikit. Untuk exercise 2, aku banyak B. Paling tinggi A-, tu pun dalam dua, tiga. Yang paling rendah, B. Pernah gak aku persoalkan, layak ke aku amik architecture? Ke aku patut pilih applied art design je. But yet, aku terfikir ayat2 kat anime. 

Luffy : I'm going to be a Pirate King!
Coby : A pirate king is someone who has everything in this world! Impossible! Impossible! It would be impossible to stand on top in this great pirate era!
Luffy : It's not if it's possible or not. I do it because I want to. I decided to become a pirate king.

Aku dari kecik lagi memang nak jadi arkitek. For so many years, aku pegang impian tu. Kenapa aku kena berhenti sekarang?

Lepas makcik aku bagitau kepayahan menjadi arkitek, aku senyum je. Aku cakap dengan yakin, "Takpe.. Nak jadi arkitek dulu. Bila dah puas, baru jadi lecturer." (Since I know my parents want me to become a teacher) And dengar cerita Makcik aku, aku rasa, "that's quite interesting."

Hei, mana ada kerja yang senang. Semua akan tertekan dengan kerja dia. Hearing her stories, aku pun nak alami benda yang sama. ^^ Kalau ada benda mudah dalam dunia ni, tolong tunjukkan aku jalan mudah ke syurga. 

What I'm gonna say is our dream, don't ever let it go. And make sure it's because of our religion and Allah. You guys can do it if you just believe and put an effort on it. Insya-Allah, you'll succeed, no matter how hard the obstacles are. Astaudi'ukumullah. Wassalam~

p/s : My friend told me, the arabics have a unique house. They've two living rooms, one for the men and one for the women. The master bedroom is just beside their daughter's bedroom and have a door to connect them. So, rather than the daughter has to go outside while covering their aurah (when there's a guest), they can just go through the door to meet their parents. Aku pun nak buat rumah kat Malaysia macam tu gak. That's my dream. So, don't stop me. ^^

2 comments:

Chocolate Cake said...

Yeahhh!! betul2..yakin utk letak archi pilhan first..byk ag mse utk perbaiki drawing..sem depan cabaran baru bermula..keep it up kawan :)

Atiqah Farhana Safian said...

Terima kasih, Insya-Allah. :)